top of page

Wisseltentoonstelling : Everardus Witte - het heilig bruurke

Vanaf eind maart 2022 tot eind 2023 kunt u in het SintJansmuseumKloosterhof aan de Dorpsstraat 512 te Noord Scharwoude een wisseltentoonstelling, genaamd Everardus Witte, bezoeken. Aan de hand van zijn schilderijen vertellen wij u zijn levensverhaal.

 

Broeder Everardus werd op 25 juli 1868 geboren als Jan Witte in Hoorn. In 1878 verhuisde het gezin naar Alkmaar, waar zijn vader Jan Witte (sr) directeur werd van de bierbrouwerij “De Burg” aan de Bierkade.

Jan Witte (jr) werd misdienaar aan de Sint Laurentiuskerk aan het Verdronkenoord in Alkmaar . Samen met zijn  vriend Evert Rijkenberg heeft hij model gestaan als misdienaar  voor de wandschildering van de heilige Bloedprocessie van de kunstschilder Alexander Klässener, zijn latere leermeester voor zijn kunstschildersopleiding .

Hij wilde priester worden, echter dit bleek te zwaar voor hem. Op advies van zijn vader ging hij werken als bakkersknecht. In deze baan volde hij zich dood ongelukkig en mocht van zijn vader in de leer gaan bij voorgenoemd kunstschilder. Jan Witte was een begaafd kunstschilder. Het spel met het licht op zijn schilderijen doet denken aan Rembrandt.

In 1891 trad hij in bij de Minderbroeders (franciscanen) van het klooster Alverna te Wijchen.

In 1899 werd Jan Witte (broeder Everardus) overgeplaatst naar het klooster te Megen. Hier zou hij de rest van zijn leven werken als portier, huisschilder en kunstschilder. Als kunstschilder vervaardigde hij diverse schilderijen.

Op 22 december 1950 overleed hij in het klooster te Megen.

Broeder Everardus was een nederig man met zorg voor de armen in onze samenleving.  Hij gaf ze een kop koffie en luisterde naar hun verhalen. Hij zag de mensen staan. Mensen in nood hielp hij door samen te bidden. Zowel voor zijn dood als na zijn dood werd hij door vele mensen vereerd. Er waren vele gebedsverhoringen.

Sinds 1954 heeft hij een eigen grafkapel waarin  een tombe is geplaatst vervaardig door beeldhouwer Jac. Maris. Op de tombe is een beeld van broeder Everardus, Wekelijks komen er honderden mensen die briefjes met wensen en vragen achterlaten in de mouw van zijn pij. Veel van deze mensen komen uit Noord- Holland.

bottom of page